Ce înseamnă staking în sistemul criptomonedelor?

joi, 6 ianuarie 2022

Dragos

Co-Owner PixQuality / Manager Departament Graphic Design / Specialist Certificat în Competențe Antreprenoriale

CE INSEAMNA STAKING?

Staking-ul pe criptomonede este o tendință care a apărut ca răspuns la cererea tot mai mare de energie rezultată din protocoalele Proof-of-Work (PoW - dovada de lucru), cum este cel utilizat de blockchain-ul bitcoin (BTC) pentru validarea tranzacțiilor.

În esență, staking-ul pe criptomonede implică achiziționarea și blocarea a unui anumit număr de token-uri care vor fi utilizate pentru validarea tranzacțiilor efectuate prin blockchain. Acest protocol inovator, cunoscut sub numele de Proof-of-Stake (PoS), consumă mai puțină energie, deoarece elimină, sau cel puțin reduce necesitatea de a folosi multe echipamente de minat pentru a menține blockchain-ul în siguranță.

 

Bitcoin Crypto

 

Staking-ul in industria criptomonedelor este definirea unui proces care implica achizitia si blocarea unei anumite cantitati de crypto, care ulterior devine nod de validare pentru retea. Prin faptul ca tine aceste monede, utilizatorul devine element important in piata si in securitatea retelei, fiind astfel recompensat. Pentru a intelege mai bine luam un exemplu bancar. La fel ca in cazul bancilor, venitul este sub forma de dobanda si rata variaza in functie de retea, de dinamica, de cerere si oferta.

In timp ce retelele bazate pe PoS a crescut, au aparut, evident, alternative. S-au lansat inclusiv staking-uri de grup, cunoscute sub numele de spaking pools, furnizori de staking si cold staking. Astfel de denumiri nu ar trebui sa va fie straine deoarece sunt asemanatoare cu cele in care se produce minarea. Alternativele isi au ca principal scop ca spatiu de staking sa fie disponibil pentru toata lumea, inclusiv pentru persoanele care au cantitati mai mici de crypto.

 CUM FUNCTIONEAZA STAKINGUL?

Procesul unui sistem de staking incepe de la cumpararea unei monede care apartine unei anumite retele. Dupa achizitie, utilizatorul trebuie sa blocheze monedele dupa procedurile indicate de dezvoltatorii retelei respective. O tranzactie de staking se realizeaza in doar cateva minute, daca se respecta toate instructiunile. De retinut este ca staking-ul se poate realiza doar prin retele care accepta acest tip de protocol numit PoS.

1630671252 Quest Ce Que La Crypto Monnaie

BENEFICIILE SI RISCURILE STAKING-ULUI

Staking-ul pe criptomonede se bucură de popularitate în ultima perioadă, datorită recompenselor atractive de care titularii de criptomonede beneficiază prin această activitate. În momentul în care acest lucru este stabilit în scris, ratele dobânzilor oferite de staking pot crește de la 6% pe an, oferite de rețele cu renume precum ethereum (ETH) și Cardano (ADA) până la 100%, oferite de rețele mai mici, de exemplu, PancakeSwap (CAKE).

Totuși, aceste randamente cu staking ridicat pe criptomonede poartă anumite riscuri, deoarece mai mulți factori ar putea afecta performanța și securitatea token-urilor pe care le-ați mizat.

Primul risc care trebuie menționat este posibilitatea unui incident de securitate cibernetică, care ar putea duce la pierderea token-urilor pe care le dețineți pe o anumită piață sau într-un portofel online. Pentru a elimina această amenințare, unii investitori criptografici au recurs la cold staking (staking „la rece”) – activitate care implică stocarea token-urilor pe un hardware, cum ar fi un hard drive.

Fear and Greed Index

Un alt risc asociat staking-ului rezultă din posibilele scăderi ale prețului cripto-activului în perioada de staking. Din moment ce staking-ul funcționează prin blocarea monedelor dumneavoastră, nu veți putea să vă lichidați titlurile în cazul în se întâmplă ceva pe piață și, prin urmare, sunteți expus riscului de a vă pierde o parte din principal fără a putea reduce aceste pierderi prin vânzarea monedelor pe care le dețineți.

Alte articole